СЪЩЕСТВУВАТ ДВА ОСНОВНИ ВИДА КАФЕ НА ЗЪРНА:
- Робуста. Зърната кафе от този сорт са с по-остър и стипчив вкус. Използва се за направата на разтворимо кафе и по-ниско качество мляно кафе.
- Арабика. Зрелите червени плодове често се събират на ръка, отбирайки се само зрелите зърна, които отиват за преработка и се превръщат в познатото ни ароматно кафе на зърна. Неговият вкус е много по-наситен и несравнимо ароматен.
Кафеното дърво (Coffea) принадлежи към семейство Брошови (Rubiaceae) в което се включват повече от 90 вида. Най-известното растение от семейството е кафето, от които от значение са два вида:
Coffea arabica - Арабика
Coffea canephora - Робуста
Кафените растения представляват вечнозелени храсти, с кожести овални листа. В горички образуват храсталак, и могат да достигнат до 4 м на височина. Образуват осева кореносна система, която на дълбочина достига до 2,5 м. Цветовете са бели и миришат като жасмин. Цъфтежа започва след сухия сезон и се инициира от първия паднал дъжд. Плодовете които се появяват (кафени череши) съзряват за 5-8 месеца (Арабика) или 9-11 месеца (Робуста).
По време на съзряването цвета се мени от зелен до жълт и в последствие - червен. Кафения плод има две семена (кафените зърна) които са разположени едно до друго откъм плоските страни. Всяко семе е обвито с плътно прилепнала сребърна кожица и слабо прилепнала обвивка (пергамент). И двете зърна са обвити с сладкото месо на кафената череша, след което е червената външна обвивка.
Пречистените сурови зърна арабика имат издължена овална форма с вълнообразен канал. В канала може често да се видят остатъци от сребърната кожица. Цвета варира от синьо-зелен, зелен до светло сиво-жълт. Дължината е 5-8 мм.
Зърната на Робустата са кръгли и имат прав канал, който е много по-малък. Цвета е светло сиво-жълт. При определени условия в плода може да се развие само едно семе. Това се случва специално по върховете на клоните на кафеното дърво. Тези семена (зърна) се наричат грахчета. В производствения процес се отделят и се обработват отделно.
КАКВО ВЛИЯЕ НА ВКУСА КАФЕТО?
Най-важният фактор, който влияе на вкуса на зърната на кафето, е неговото качество. Процесът на отглеждане и обработка влияе върху крайния продукт. Климатичните условия, времето, по което е била събрано и степента на зрялост – всичко това дава отражение на качеството на всяко едно зрънце кафе! Добре е да се купува кафе във вакуумни опаковки. Ако ароматът на зърната е силен, без никакви примеси и горчивина, то несъмнено продуктът е свеж. Опаковките трябва да бъдат плътни на пипане, а при отваряне трябва да се чуе леко пукване и съскане. Тези звуци говорят, че опаковката е качествена и при зърната кафе току-що е започнал да влиза въздух.